Jadłospis

JADŁOSPIS  PRZEDSZKOLNY

PONIEDZIAŁEK 14.10.24

ŚNIADANIE:
PŁATKI KUKURYDZIANE NA MLEKU, CHLEB, MASŁO, PASZTET DROBIOWY, OGÓREK KISZONY, HERBATA                                                           
B 12,41g T15,69g W48,47g             KCAL 385
SKŁADNIKI: MLEKO 2 %/LAKTOZA/, PŁATKI, CHLEB PSZENNY/GLUTEN/, CH. MIESZANY/GLUTEN/, MASŁO/LAKTOZA/, PASZTET/JAJKA, GLUTEN, LAKTOZA/, OGÓREK KISZONY, CHLEB ŻYTNI/GLUTEN/, HERBATA                         

    
OBIAD:

KALAFIOROWA Z ZIEMNIAKAMI

MAKARON Z SEREM, BANAN, KOMPOT

B18,69g T8,19g W77,43g                                   KCAL 458

SKŁADNIKI: ZIEMNIAKI, KALAFIOR, WŁOSZCZYZNA/SELER/, MAKARON/GLUTEN/, MASŁO/LAKTOZA/, BANAN, SER/LAKTOZA/, ŚMIETANA/LAKTOZA/, KOMPOT, PRZYPRAWY

 

PODWIECZOREK:

CHLEB, MASŁO, WĘDLINA DROBIOWA, POMIDORY, SAŁATA, HERBATA

B5,96g T9,41g W27,04g           KCAL 217

SKŁADNIKI: CHLEB PSZENNY/GLUTEN/, CHLEB MIESZANY/GLUTEN/, MASŁO/LAKTOZA/, WĘDLINA, POMIDORY, CHLEB ŻYTNI/GLUTEN/, HERBATA, SAŁATA

 

WTOREK 15.10.24

ŚNIADANIE:

CHLEB, MASŁO, SER ŻÓŁTY, PAPRYKA ZIELONA, SAŁATA, KAWA ZBOŻOWA

B11,96g T15,74g W31,52g             KCAL 316

SKŁADNIKI: MLEKO2%/LAKTOZA/, CHLEB PSZENNY/GLUTEN/, CHLEB SKANDYNAWSKI/ GLUTEN/, MASŁO/LAKTOZA/, SER/LAKTOZA/, PAPRYKA, CHLEB ŻYTNI/GLUTEN/, SAŁATA, KAWA/GLUTEN/

OBIAD:

KOLOROWY KOCIOŁEK
PULPET WOŁOWO – WIEPRZOWY, SOS KOPERKOWY, KASZA BULGUR, BURAKI CZERWONE, KOMPOT                                                                                           
B17,72g T18,36g W16,64g                                        KCAL 303

SKŁADNIKI: KASZA/GLUTEN/, PIECZEŃ WOŁOWA, ŁOPATKA, BURAKI, WŁOSZCZYZNA/SELER/, BROKUŁY, PAPRYKA, GROSZEK ZIELONY, FASOLKA SZPARAGOWA, MARCHEWKA, ZIEMNIAKI, MASŁO/LAKTOZA/, JAJKA, MĄKA PSZENNA/GLUTEN/, BUŁKA TARTA/GLUTEN/, MLEKO/LAKTOZA/, KOPEREK, ŚMIETANA/LAKTOZA/, KOMPOT, PRZYPRAWY

PODWIECZOREK:

KISIEL, CHRUPKI, JABŁKO

B0,77g T0,34g W47,05g           KCAL 194

SKŁADNIKI: JABŁKO, KISIEL, PAŁKI KUKURYDZIANE

 

ŚRODA 16.10.24

ŚNIADANIE:

CHLEB, MASŁO, WĘDLINA WIEPRZOWA, OGÓREK ŚWIEŻY, SAŁATA, KAKAO

B11,36g T13,36g W34,56g                     KCAL 304

SKŁADNIKI: MLEKO2%/LAKTOZA/, CHLEB PSZENNY/GLUTEN/, CHLEB MIESZANY/GLUTEN/, MASŁO/LAKTOZA/, WĘDLINA, OGÓREK, SAŁATA, CHLEB ŻYTNI/GLUTEN/, KAKAO

OBIAD:

KREM Z DYNI Z GRZANKAMI

PODUDZIE Z KURCZAKA, ZIEMNIAKI, SURÓWKA Z BIAŁEJ KAPUSTY I MARCHEWKI, KOMPOT

B31,75g T22,5g W50,3g                                    KCAL 531

SKŁADNIKI: ZIEMNIAKI, PODUDZIE Z KURCZAKA, KAPUSTA, MARCHEWKA, DYNIA, GRZANKI/GLUTEN/, CEBULA, ŚMIETANA/LAKTOZA/, WŁOSZCZYZNA /SELER/, MASŁO/LAKTOZA/, KOMPOT, PRZYPRAWY

 

PODWIECZOREK:

SKYR JAGODOWY, HERBATNIKI

B24,16g T6,95g W44,99g           KCAL 339

SKŁADNIKI: SKYR/LAKTOZA/, HERBATNIKI/GLUTEN/

 

CZWARTEK 17.10.24

ŚNIADANIE:

CHLEB, MASŁO, DŻEM, PASTA ZE SŁONECZNIKA, SAŁATA, BANAN, KAKAO                             
B12,03g T13,91g W75,99g                   KCAL 477
SKŁADNIKI: MLEKO 2 %/LAKTOZA/, CHLEB PSZENNY/GLUTEN/, CHLEB SKANDYNAWSKI/GLUTEN/, MASŁO/LAKTOZA/, BANAN, DŻEM, PASTA/SELER, GORCZYCA, SEZAM/, CHLEB ŻYTNI/GLUTEN/, SAŁATA, KAKAO

OBIAD:

ROSÓŁ Z ZACIERKĄ

POLĘDWICZKI WIEPRZOWE W SOSIE, ZIEMNIAKI, FASOLKA ZIELONA, KOMPOT

B37,36g T21,65g W28,95g                                   KCAL 460

SKŁADNIKI: ZIEMNIAKI, POLĘDWICA, FASOLKA, KURA ROSOŁOWA. WŁOSZCZYZNA/SELER/, ZACIERKA/GLUTEN/, MASŁO/LAKTOZA/, CEBULA, MAKA PSZENNA/GLUTEN/, KOMPOT, PRZYPRAWY

 

PODWIECZOREK:

CHLEB, MASŁO, TWAROŻEK ZE SZCZYPIORKIEM, RZODKIEWKA, MUS JABŁKOWY, HERBATA

B5,99g T10,66g W33,67g           KCAL 255

SKŁADNIKI: CHLEB PSZENNY/GLUTEN/, CHLEB SKANDYNAWSKI/GLUTEN/, MASŁO/LAKTOZA/, SER/LAKTOZA/, RZODKIEWKA, ŚMIETANA/LAKTOZA/, MUS JABŁKOWY, CHLEB ŻYTNI/GLUTEN/, HERBATA

 

PIATEK 18.10.24

ŚNIADANIE:

CHLEB, MASŁO, PASTA Z AWOKADO I JAJEK, POMIDORY, SAŁATA, KAKAO

B10,14g T14,12g W35,02g            KCAL 308

SKŁADNIKI: MLEKO2%/LAKTOZA/, CHLEB PSZENNY/GLUTEN/, CHLEB MIESZANY/GLUTEN/, MASŁO/LAKTOZA/, JAJKA, AWOKADO, SZCZYPIOREK, POMIDORY, SAŁATA, CHLEB ŻYTNI/GLUTEN/, KAKAO

OBIAD:

GROCHOWA Z MAKARONEM KOKARDKA

RYBA SMAŻONA, ZIEMNIAKI, SURÓWKA Z MARCHEWKI I JABŁKA, KOMPOT

B25,74g T12,29g W38,3g                                     KCAL 367

SKŁADNIKI: ZIEMNIAKI, DORSZ, MARCHEWKA, JABŁKA, CYTRYNA, GROCH, MAKARON/GLUTEN/, JAJKA, MĄKA PSZENNA/GLUTEN/, MASŁO/LAKTOZA/, OLEJ RZ., BUŁKA TARTA/GLUTEN/, WŁOSZCZYZNA/SELER/, KOMPOT, PRZYPRAWY

 

PODWIECZOREK:

ROGALIK Z MARMOLADĄ, RUMIANEK, MANDARYNKA

B2,75g T8,03g W32,47g               KCAL 213 SKŁADNIKI: ROGALIK/GLUTEN, JAJKA/, MANDARYNKA, RUMIANEK

 

                                                          JADŁOSPIS  SZKOLNY

PONIEDZIAŁEK 14.10.24

 

WTOREK 15.10.24

PULPET WOŁOWO – WIEPRZOWY, SOS KOPERKOWY, KASZA BULGUR, BURAKI CZERWONE, KOMPOT
                                                                                           
SKŁADNIKI: KASZA/GLUTEN/, PIECZEŃ WOŁOWA, ŁOPATKA, BURAKI, MASŁO/LAKTOZA/, JAJKA, MĄKA PSZENNA/GLUTEN/, BUŁKA TARTA/GLUTEN/, MLEKO/LAKTOZA/, KOPEREK, ŚMIETANA/LAKTOZA/, KOMPOT, PRZYPRAWY

ŚRODA 16.10.24

PODUDZIE Z KURCZAKA, ZIEMNIAKI, SURÓWKA Z BIAŁEJ KAPUSTY I MARCHEWKI, SKYR JAGODOWY, KOMPOT

SKŁADNIKI: ZIEMNIAKI, PODUDZIE Z KURCZAKA, KAPUSTA, MARCHEWKA, CEBULA, ŚMIETANA/LAKTOZA/, MASŁO/LAKTOZA/, SKYR/LAKTOZA/, KOMPOT, PRZYPRAWY

CZWARTEK 17.10.24

POLĘDWICZKI WIEPRZOWE W SOSIE, ZIEMNIAKI, FASOLKA ZIELONA, KOMPOT

SKŁADNIKI: ZIEMNIAKI, POLĘDWICA, FASOLKA, MASŁO/LAKTOZA/, CEBULA, MAKA PSZENNA/GLUTEN/, KOMPOT, PRZYPRAWY

PIATEK 18.10.24

RYBA SMAŻONA, ZIEMNIAKI, SURÓWKA Z MARCHEWKI I JABŁKA, KOMPOT

SKŁADNIKI: ZIEMNIAKI, DORSZ, MARCHEWKA, JABŁKA, CYTRYNA, JAJKA, MĄKA PSZENNA/GLUTEN/, MASŁO/LAKTOZA/, OLEJ RZ., BUŁKA TARTA/GLUTEN/, KOMPOT, PRZYPRAWY

 

Z Zgodnie z Rozporządzeniem Ministra Rolnictwa z dnia 23.12.2014 r. w sprawie znakowania poszczególnych rodzajów środków spożywczych i Rozporządzeniem Parlamentu Europejskiego i Rady (UE) Nr 116 9/2011 z dnia  25,10,2011 r. w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności, w jadłospisie umieszczono wykaz składników danej potrawy, natomiast pogrubioną czcionką oznaczono produkty mogące wywoływać alergie. Przyprawy: bazylia, imbir, kminek, liść laurowy, majeranek, oregano, pieprz czarny, pieprz ziołowy, papryka słodka, sól, ziele angielskie, czosnek suszony ( dodawane w zależności od potrawy ). Zgodnie z informacjami od producentów mogą one zawierać śladowe ilości: glutenu, mleka, soi, selera i gorczycy.                                                                                                                                                                                                                               
  B – białko      T – tłuszcz       W – węglowodany     g - gramów       KCAL – kilokalorie

Przyprawy: bazylia, imbir, kminek, liść laurowy, majeranek, oregano, pieprz czarny, pieprz ziołowy, papryka słodka, sól, ziele angielskie, czosnek suszony ( dodawane w zależności od potrawy ). Zgodnie z informacjami od producentów mogą one zawierać śladowe ilości: glutenu, mleka, soi, selera i gorczycy.

JADŁOSPIS I CENNIK DLA OSÓB  ZAINTERESOWANYCH ZAKUPEM OBIADU ZNAJDUJE SIĘ NA FACEBOOKU

NA STRONIE    Dobry catering

https://www.facebook.com/p/Dobry-catering-100057393522156/