Przejdź do głównej treści Przejdź do wyszukiwarki

Jadłospis

 
 
 
Jadłospis  przedszkolny
( GMINNY OŚRODEK KULTURY W DOBREJ ZASTRZEGA SOBIE PRAWO DO ZMIANY JADŁOSPISU W BIEŻĄCYM TYGODNIU)
 

PONIEDZIAŁEK 29.11.2021 r.

śniadanie:

PŁATKI OWSIANE NA MLEKU, CHLEB MASŁO, MIÓD, JABŁKA, HERBATA

B14,1g T11,3g W60g            KCAL 397

SKŁADNIKI: mleko 2 %, jabłka, chleb pszenny, chleb mieszany, płatki, masło, miód, chleb żytni, herbata

obiad:

ZIEMNIACZANA, MAKARON Z BIAŁYM SEREM, MARCHEWKA, KOMPOT

B18,34g T10,93g W47,19g                                            KCAL 360

SKŁADNIKI:  makaron, ser biały, masło, ziemniaki, śmietana, włoszczyzna, marchewka, cukier, kompot, przyprawy                                                             

podwieczorek:        

CHLEB, MASŁO, WĘDLINA DROBIOWA, POMIDORY, SAŁATA, HERBATA

B5,1g T9,2g W22,8g           KCAL 217 

SKŁADNIKI: chleb pszenny, chleb mieszany, masło, wędlina, pomidory, chleb żytni, sałata, herbata

 

WTOREK 30.11.2021 r.

śniadanie:

CHLEB, MASŁO, PASZTET DROBIOWY, OGÓREK KISZONY, SAŁATA, KAWA ZBOŻOWA

B10,13g T14,67g W29,16g         KCAL 289 

SKŁADNIKI:  mleko 2 %, chleb pszenny, chleb skandynawski,  masło, pasztet, ogórek,  chleb żytni, sałata, kawa zbożowa

obiad:     

ROSÓŁ Z RYŻEM, KOTLET DROBIOWY, COLESŁAW, ZIEMNIAKI, KOMPOT

B34,47g T32,5g W24,33g                                             KCAL 528

SKŁADNIKI: ziemniaki, filet drobiowy, kapusta biała, kura rosołowa, ryż, papryka czerwona, kukurydza konserwowa, cebula czerwona, masło, mąka pszenna, jajka, olej rz., bułka tarta, kura rosołowa, włoszczyzna, cukier, kompot, przyprawy                                                         

podwieczorek:

GALARETKA Z BRZOSKWINIAMI, BISZKOPTY

B2,9g T0,25g W24,03g           KCAL 110 

SKŁADNIKI: galaretka, brzoskwinie w syropie, biszkopty


 

ŚRODA 1.12.2021 r.

śniadanie:

CHLEB, MASŁO, JAJKO GOTOWANE, PAPRYKA ZIELONA, KAKAO

B11,73g T15,4g W29,08g         KCAL 301  

SKŁADNIKI: : mleko 2 %, chleb pszenny, chleb mieszany,  masło, jajka, papryka, chleb żytni, kakao

obiad:

KALAFIOROWA Z ZACIERKĄ, UDZIEC DROBIOWY/PIEC PAROWY/, MARCHEWKA ZE ŚMIETANĄ, ZIEMNIAKI, KOMPOT

B20,6g T9,22g W19,42g                                              KCAL 243

SKŁADNIKI: ziemniaki, udziec drobiowy, marchewka, śmietana, kalafior, włoszczyzna, zacierka, masło, cukier, kompot, przyprawy

podwieczorek: 

CHLEB, MASŁO, TWAROŻEK
ZE SZCZYPIORKIEM, RZODKIEWKA, SAŁATA, HERBATA

B5,2g T10g W22g       KCAL 200

SKŁADNIKI: chleb pszenny, chleb mieszany, masło, ser biały, śmietana, szczypiorek, rzodkiewka, chleb żytni,  sałata, herbata                               

 

 


CZWARTEK 2.12.2021 r.

śniadanie:

MAKARON PEŁNOZIARNISTY NA MLEKU, CHLEB, MASŁO, DŻEM, JABŁKA, HERBATA

B14,1g T11,3g W60g         KCAL 397

SKŁADNIKI: mleko 2 %, jabłka, chleb pszenny, chleb mieszany, makaron, masło, dżem, chleb żytni, herbata

obiad:

JARZYNOWA Z ZIEMNIAKAMI, SCHAB W SOSIE, KASZA MAZURSKA, BUKIET WARZYW NA CIEPŁO, KOMPOT

B23,97g T6,7g W37,63g                                       KCAL 307

SKŁADNIKI: kasza mazurska, schab b/k, bukiet warzyw/ marchewka, brokuł, kalafior, fasolka szparagowa/, ziemniaki, cebula, śmietana, masło, mieszanka 7 jarzyn, mąka pszenna, bułka tarta, cukier, kompot, przyprawy

podwieczorek: 

BUŁECZKA, MASŁO, WĘDLINA WIEPRZOWA, OGÓREK ŚWIEŻY, SAŁATA, HERBATA

B5,09g T9,36g W23,25g        KCAL 198

SKŁADNIKI: bułeczka pszenna, masło, wędlina, ogórek,  sałata, herbata

 

PIĄTEK  3.12.2021 r

śniadanie:

CHLEB, MASŁO, SER ŻÓŁTY, PAPRYKA CZERWONA, SAŁATA, KAKAO

B8g T15g W29g          KCAL 286

SKŁADNIKI: mleko 2%, chleb pszenny, chleb mieszany, masło, ser, papryka, sałata, chleb żytni,  kakao

 

obiad:

KOPERKOWA Z MAKARONEM MUSZELKA, SZNYCEL RYBNY, BURAKI CZERWONE, ZIEMNIAKI, KOMPOT

B18,02g T20,19g W20,41g                                              KCAL 335

SKŁADNIKI: tilapia, ziemniaki, buraki czerwone, masło, jajka, mąka pszenna, bułka tarta, olej rz., makaron, koper, włoszczyzna, śmietana, cukier, kompot, przyprawy       

                                          

podwieczorek:

PRECELEK, MAŚLANKA O SMAKU TRUSKAWKOWYM

B9,72g T3,85g W40,2g       KCAL 234

SKŁADNIKI: maślanka, precelek

 

 

SMACZNEGO

 

Zgodnie z Rozporządzeniem Ministra Rolnictwa z dnia 23.12.2014 r. w sprawie znakowania poszczególnych rodzajów środków spożywczych i Rozporządzeniem Parlamentu Europejskiego i Rady (UE) Nr 1169/2011 z dnia  25,10,2011 r. w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności, w jadłospisie umieszczono wykaz składników danej potrawy, natomiast pogrubioną czcionką oznaczono produkty mogące wywoływać alergie

B – białko      T – tłuszcz       W – węglowodany     g - gramów       KCAL – kilokalorie

Przyprawy: bazylia, imbir, kminek, liść laurowy, majeranek, oregano, pieprz czarny, pieprz ziołowy, papryka słodka, sól, ziele angielskie, natka pietruszki, koperek (dodawane w zależności od potrawy)

                                        

 

Jadłospis dla szkoły podstawowej

(Gminny Ośrodek Kultury w Dobrej zastrzega sobie prawo do zmiany jadłospisu w bieżącym tygodniu)

 

DATA OBIAD                     

PONIEDZIAŁEK 29,11,2021 r

 

 

                                                                                            

MAKARON Z BIAŁYM SEREM, KOMPOT

 

SKŁADNIKI: makaron, ser biały, masło, cukier, kompot, przyprawy

                                             

WTOREK
30,11,2021 r

 

KOTLET DROBIOWY, COLESŁAW, ZIEMNIAKI, KOMPOT

 

SKŁADNIKI: ziemniaki, filet drobiowy, kapusta biała, papryka czerwona, kukurydza konserwowa, czerwona cebula, masło, mąka pszenna, jajka, bułka tarta, olej rz., cukier, kompot, przyprawy                                                                          

ŚRODA
1,12,
2021 r

 

UDZIEC DROBIOWY/PIEC PAROWY/, MARCHEWKA ZE ŚMIETANĄ, ZIEMNIAKI, KOMPOT

 

SKŁADNIKI: udziec drobiowy, ziemniaki, marchewka, śmietana, masło, cukier, kompot, przyprawy

CZWARTEK 2,12,2021 r

SCHAB W SOSIE, BUKIET WARZYW NA CIEPŁO, KASZA MAZURSKA, KOMPOT

 

SKŁADNIKI: schab b/k, kasza, bukiet warzyw/brokuł, kalafior, marchewka, fasolka szparagowa/, masło, bułka tarta, mąka pszenna, cebula, cukier, kompot, przyprawy

PIĄTEK
3,12,
2021 r

     

SZNYCEL RYBNY, BURAKI CZERWONE, ZIEMNIAKI, KOMPOT

 

SKŁADNIKI:  tilapia, ziemniaki, buraki czerwone, masło,  olej rz., jajka, mąka pszenna, bułka tarta, cukier, kompot, przyprawy                                                                                                                                                                                                                                                     

Przyprawy: bazylia, imbir, kminek, liść laurowy, majeranek, oregano, pieprz czarny, pieprz ziołowy, papryka słodka, sól, tymianek, ziele angielskie, natka pietruszki, koperek, cynamon - dodawane w zależności od potrawy

Zegar

Imieniny

Kalendarium

Listopad 2021
Pon Wt Śr Czw Pt Sb Nie
1 2 3 4 5 6 7
8 9 10 11 12 13 14
15 16 17 18 19 20 21
22 23 24 25 26 27 28
29 30 1 2 3 4 5