Przejdź do głównej treści Przejdź do wyszukiwarki

Jadłospis

 
 
 
Jadłospis  przedszkolny
( GMINNY OŚRODEK KULTURY W DOBREJ ZASTRZEGA SOBIE PRAWO DO ZMIANY JADŁOSPISU W BIEŻĄCYM TYGODNIU)
 

PONIEDZIAŁEK 17,05,2021 r

śniadanie:

PŁATKI MIODOWE NA MLEKU, CHLEB, MASŁO, DŻEM, JABŁKA, HERBATA

B8,8g T12,3g W31,9g            KCAL 304

SKŁADNIKI: : mleko 2%, jabłka, płatki miodowe, dżem, chleb pszenny, chleb skandynawski, masło, chleb żytni,  herbata

obiad:

KOPERKOWA Z ZIEMNIAKAMI, RYŻ Z MUSEM TRUSKAWKOWYM,  KOMPOT

 B5,46g  T3,1  W29,56                                                            KCAL 168

 SKLADNIKI: ziemniaki, koperek, włoszczyzna, śmietana, masło, mleko,  ryż, truskawki, cukier, kompot, przyprawy                                               

podwieczorek:        

CHLEB, MASŁO, WĘDLINA WIEPRZOWA, POMIDORY, SAŁATA, HERBATA

B5,35g T9,74g W22,77g       KCAL 200

SKŁADNIKI: chleb pszenny, chleb skandynawski, masło, wędlina wieprzowa, pomidory,  chleb żytni, sałata, herbata          

WTOREK 18,05,2021 r

śniadanie:

CHLEB, MASŁO, TWAROZEK ZE SZCZYPIORKIEM, PAPRYKA CZERWONA, SAŁATA, KAWA ZBOŻOWA

B10,67g T13,73g W29,26g            KCAL 291

SKŁADNIKI: : mleko 2 %, chleb pszenny, chleb skandynawski, masło, ser biały, papryka, chleb żytni,  śmietana, szczypiorek, kawa zbożowa

obiad:     

KRUPNIK, SCHAB W SOSIE,  ZIEMNIAKI, FASOLKA SZPARAGOWA,  KOMPOT

B29,89g T11,17g W32,85g                                                  KCAL 351

SKŁADNIKI: ziemniaki,  włoszczyzna, kasza jęczmienna,  masło, schab, mąka pszenna, fasolka szparagowa, cebula, bułka tarta, cukier, kompot, przyprawy                                                                

podwieczorek:

GALARETKA, BISZKOPTY, BANANY

B2,98g T0,39g W27,90g       KCAL 127

SKŁADNIKI: banany, galaretka, biszkopty


ŚRODA 19,05,2021 r

śniadanie:

CHLEB, MASŁO, PASZTET DROBIOWY, OGÓREK KISZONY,  KAKAO

B10,17g T14,9g W28,7g           KCAL 276

SKŁADNIKI: mleko2%, chleb pszenny, chleb mieszany, masło, pasztet drobiowy, ogórek kiszony, chleb żytni, kakao

 

obiad:

ROSÓŁ Z ZACIERKĄ, SZNYCEL DROBIOWY , ZIEMNIAKI, KAPUSTA GOTOWANA Z KOPERKIEM I ŚMIETANĄ,  KOMPOT    

B25,9g T20,32g W25,3g                                                        KCAL 388

SKŁADNIKI : ziemniaki, masło, kura rosołowa, włoszczyzna, zacierka, jajka,  filet drobiowy, cebula, bułka tarta, śmietana, kapusta biała, koperek, cukier, kompot, przyprawy

podwieczorek: 

CHLEB, MASŁO, PASTA JAJECZNA, RZODKIEWKA, SAŁATA, HERBATA

B6,24g T11,68g W22,45g        KCAL 220

SKŁADNIKI: chleb pszenny, chleb skandynawski, masło, jajka, rzodkiewka, majonezchleb żytni, sałata, szczypiorek, herbata


CZWARTEK 20,05,2021 r

śniadanie:

PŁATKI RYŻOWE MLEKU, CHLEB, MASŁO, MIÓD, JABŁKA, HERBATA

B9,69g T12,78g W47,50g            KCAL 201

SKŁADNIKI: : mleko 2%, jabłka, płatki ryzowe, miód, chleb pszenny, chleb skandynawski, masło, chleb żytni,  herbata

obiad:

JARZYNOWA Z ZIEMNIAKAMI, MAKARON Z SOSEM POMIDOROWO-MIĘSNYM, KOMPOT

B20,93g T12,3g W46,58g                                                      KCAL 380

SKŁADNIKI: ziemniaki, mieszanka 7 warzyw, masło, śmietana, makaron, mięso wieprzowe, pomidory puszka, przecier pomidorowy, cebula, cukier,  kompot, przyprawy

podwieczorek:

CHLEB, MASŁO, WĘDLINA DROBIOWA, OGÓREK ŚWIEŻY, SAŁATA, HERBATA

B5,10g T9,14g W22,48g       KCAL 193

SKŁADNIKI: chleb pszenny, chleb skandynawski, masło, wędlina drobiowa, ogórek świeży,  chleb żytni, sałata, herbata

PIĄTEK  21,05,2021 r

śniadanie:

CHLEB, MASŁO, SER ŻÓŁTY, RZODKIEWKA, SAŁATA, KAKAO

B10,6g T13,6g W30,46g        KCAL 287

SKŁADNIKI: mleko 2%, chleb pszenny, chleb mieszany, masło, ser żółty, rzodkiewka, sałata, chleb żytni, kakao

obiad:

OGÓRKOWA Z MAKARONEM, RYBA SMAŻONA, ZIEMNIAKI, SURÓWKA Z KISZONEJ KAPUSTY, KOMPOT

B22,45g  T17,3g  W26,45g                                                   KCAL 351

SKŁADNIKI: śmietana, włoszczyzna, makaron, masło, ogórki kiszone,  ziemniaki,  tilapia, jajka, bułka tarta, mąka pszenna,  olej rzep. cebula, kapusta kiszona, marchew,  cukier, kompot, przyprawy                                                      

podwieczorek:

ROGALIK, HERBATA OWOCOWA

B2,16g T13,82g W20,04g    KCAL 213

SKŁADNIKI: rogalik, herbata owocowa                  

 

SMACZNEGO

 

Zgodnie z Rozporządzeniem Ministra Rolnictwa z dnia 23.12.2014 r. w sprawie znakowania poszczególnych rodzajów środków spożywczych i Rozporządzeniem Parlamentu Europejskiego i Rady (UE) Nr 1169/2011 z dnia  25,10,2011 r. w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności, w jadłospisie umieszczono wykaz składników danej potrawy, natomiast pogrubioną czcionką oznaczono produkty mogące wywoływać alergie

B – białko      T – tłuszcz       W – węglowodany     g - gramów       KCAL – kilokalorie

Przyprawy: bazylia, imbir, kminek, liść laurowy, majeranek, oregano, pieprz czarny, pieprz ziołowy, papryka słodka, sól, ziele angielskie, natka pietruszki, koperek (dodawane w zależności od potrawy)

                                        

 

Jadłospis dla szkoły podstawowej

(Gminny Ośrodek Kultury w Dobrej zastrzega sobie prawo do zmiany jadłospisu w bieżącym tygodniu)

 

DATA OBIAD                        

PONIEDZIAŁEK 17,05,2021 r

RYŻ Z MUSEM TRUSKAWKOWYM,  KOMPOT

 

 SKLADNIKI:  śmietana, masło, mleko,  ryż, truskawki, cukier, kompot, przyprawy                                           

WTOREK 18,05,2021 r

SCHAB W SOSIE,  ZIEMNIAKI, FASOLKA SZPARAGOWA,  KOMPOT

 

SKŁADNIKI: ziemniaki,  masło, schab, mąka pszenna, fasolka szparagowa, cukier, kompot, przyprawy                                       

ŚRODA 19,05,2021 r

SZNYCEL DROBIOWY , ZIEMNIAKI, KAPUSTA GOTOWANA Z KOPERKIEM I ŚMIETANĄ,  KOMPOT 

                                                                                          

SKŁADNIKI : ziemniaki, masło, jajka,  filet drobiowy, cebula, bułka tarta, śmietana, kapusta biała, koperek, cukier, kompot, przyprawy

CZWARTEK 20,05,2021 r

MAKARON Z SOSEM POMIDOROWO-MIĘSNYM, KOMPOT

 

SKŁADNIKI:  makaron, mięso wieprzowe, pomidory puszka, przecier pomidorowy, cebula, cukier,  kompot, przyprawy

PIĄTEK 21,05,2021 r

RYBA SMAŻONA, ZIEMNIAKI, SURÓWKA
Z KISZONEJ KAPUSTY, KOMPOT

 

SKŁADNIKI:  ziemniaki, masło,  tilapia, jajka, bułka tarta, mąka pszenna,  olej rzep. cebula, kapusta kiszona, marchew,  cukier, kompot, przyprawy

Przyprawy: bazylia, imbir, kminek, liść laurowy, majeranek, oregano, pieprz czarny, pieprz ziołowy, papryka słodka, sól, tymianek, ziele angielskie, natka pietruszki, koperek - dodawane w zależności od potrawy

Zegar

Imieniny

Kalendarium

Maj 2021
Pon Wt Śr Czw Pt Sb Nie
26 27 28 29 30 1 2
3 4 5 6 7 8 9
10 11 12 13 14 15 16
17 18 19 20 21 22 23
24 25 26 27 28 29 30
31 1 2 3 4 5 6